Patates

Patates (Solanum tuberosum), patlıcangiller (Solanaceae) familyasından yumruları yenen otsu bitki türüdür. Boyu 70–80 cm’ye varan, beyazımsı-pembemsi çiçekler açan, yumruları hariç zehirli köklü bir bitkidir. Patatesi diğer sebzelerden ayıran en büyük özelliği tohum ile üreme yerine Vejetatif üreme yapmasıdır. Yani patates ile geri dönüşüm kullanılarak elde edilmesidir. Örneğin: bir patates parçasını toprağın altına koyduğunuzda bu önce kendiliğinden patates bitkisi olur sonra patatesler toprağın altında çoğalırlar.

Bitkinin toprak altında kalan yumruları “patates” olarak bilinir. Bu yumrular nişasta bakımından zengin olduğundan önemli bir besin maddesidir. Patateste nişastadan başka belli bir oranda protein de bulunur; nişasta %20, protein %2’dir. Besin değeri 90 kaloridir. Bitkinin toprak üst kısımlarında zehirli alkaloidler bulunmasına karşılık yumruları zehirli değildir. Ancak çimlenmiş patateslerde de bu alkoloitler teşekkül ettiğinden zehirlenmelere sebebiyet vermektedir. Patates yumrularında bulunan nişasta taneleri yumurta veya armut şeklinde olup, 70-100 mikron büyüklüğünde tanelerden ibarettir. Patates dış kabuk rengine göre sarı ile kırmızı, etine göre beyaz ve sarı olarak ayrılır. Patates tohumuna milva denir. Özellikle Nevşehir Niğde illerinde yetiştiriciliği yapılır.

kırmızı tatlı patates

Kırmızı Tatlı Patates;

  • Peru patates çeşitleri ile gıda alanında meşhur olan bir ülkedir. Bu patates çeşitlerinden biri de tatlı patates olarak bilinen kırmızı patatestir.
  • Kırmızı patates, sarı patates kabuğundan bir nebze daha kalın kabuğa sahiptir.
  • Yetiştiği topraklardan dolayı renginin turuncu ve kırmızı olması açıklanmaktadır.
  • Tıpkı yaygın tüketilen sarı patates gibi nişasta içerir.
  • Diğer patateslerden farkı; ekonomik değerinin biraz daha yüksek olmasıdır.
  • Tadı hafif bir tatlı aromaya sahiptir. Bu nedenle tatlı patates ile aromatik bir püre ve tatlı hazırlanabilir.
  • Glisemik indeksi çok düşük olan olan kırmızı tatlı patates, dilenen her şekilde pişirime uygundur.
  • Güney Amerika ve Orta Amerika mutfağında sıkça tüketilir.
mor patates

Mor Patates;

  • Tatlı patatesin uzaktan bir akrabası sayılan mor patates, sağlığa olan faydaları sayesinde ilaç gibi etkileri olan bir patates türüdür.
  • Filipinler ve Endonezya sınırında yetiştirilen mor patates, hafif bir tatlı tada sahiptir. Kabuğu ise çok kalın ve çok ince değildir. Gayet iyi soyulabilen bir kalınlığa sahiptir.
  • Sebze türleri arasında oldukça güçlü antioksidan maddelere sahip olan mor patates, vücudu zararlı maddelerden arındırma konusunda da çok güçlüdür.
  • Mor patates sadece patates olarak değil aroma ve renk verici bir besin olarak da tüketilmektedir.
  • Tatlı malzemelerle bal ya da fıstıkla beraber püre haline getirilen mor patates, en özel tatlılara ufak bir renk katmaktadır.
niğde patatesi

Niğde Patatesi;

  • Nahita patates tohumundan üretilen yerli patates, Niğde bölgesinde yaygın şekilde üretime geçen bir patates türüdür.
  • Türkiye topraklarından dünya ülkelerine açılmayı hedefleyen Nahita patatesi, üretimi yapıldığında yüksek verim veren bir sebzedir.
  • Kızartma ve yemeklik olarak tüketilmeye uygun olan Nahita patatesini Türkiye’de pek çok noktada temin etme imkanınız bulunuyor.
  • Yerli ve milli bir patates türü olduğu için; ekonomik değeri de oldukça düşük.
  • Niğde patatesi ilkbahar döneminde ekilen, düşük sıcaklıkta yetişen bir patatestir.
sarı bamba patates

Sarı Bamba Patates;

  • Sarı bamba patates, oval bir görünüme sahiptir.
  • Kabuğunun rengi sarı tonlarını taşıyor. Bazen sarı bazen çok açık sarı bir kabukla büyür.
  • Kızartmalık ve yemeklik patatesler arasında lezzetli bir tür olan bamba patates, besin değeri yüksek bir türdür aynı zamanda.
  • Ekildiğinde çok geç olgunlaşan bamba patates, ülkemizde pazarlama alanı geniş olan bir patates çeşididir.
beyaz fianna patates

Beyaz Fianna Patates;

  • Çeşit çeşit patatesler arasında şimdi de beyaz patates karşınızda.
  • Genellikle cips yapımında tercih edilen beyaz fianna patates, Hollanda sınırlarında yaygın şekilde üretilmektedir.
    İçi ve dışı oldukça açık renkte olan beyaz patatesin tadı, çok hafiftir.
  • Kızartmalık patates arayanlar fianna patatesi lezzetli öğünlerde tüketebilir.
durabo patates

Durabo Patates;

  • Restoranlarda ve fast food duraklarında sık sık tüketilen parmak patates, genellikle durabo cinsi patatesten hazırlanmaktadır.
  • İç dokusu açık sarı renge sahip olan durabo patatesin kabuğu da oldukça incedir.
  • Kabuklu şekilde de tüketebileceğiniz durabo patatesi haşladığınızda, kabuğunu kolayca soyabilirsiniz.
lady rosetta patates

Lady Rosetta;

  • Dışı kırmızı, içi sarı olan bu patates sürprizlerle dolu. Lady rosetta patatesini kestiğinizde kırmızı ve sarı bir renk uyumu sizi karşılayacak.
  • Kızartma ve cips yapımı için kullanılan bu patates çeşidi, orta boy büyüklüğe sahiptir.
  • Parmak patates kızartmak isteyenler lady rosettayı kabuğuyla beraber kızartıp tabaklarda renkli bir sunum oluşturabilir.