Karnabahar ve Çeşitleri

Ana vatanı Doğu Akdeniz havzası olan karnabahar, turpgiller familyasına ait lahanadan türeyen bir kış sebzesidir. Karnabahar ya da karnabit olarak da bilinen karnabahar çiçeği yenen, beyaz, pembe, mor ve sarı çiçeklere sahip olan, kendine has aroması bulunan ve faydaları ile dikkat çeken bir bitkidir.

Ülkemizde kışlık, mart ve turfanda karnabahar olmak üzere üç çeşit karnabahar yetiştirilir. Diğer karnabahar çeşitleri ise Fremont F1, Barkha F1, Baldo F1, Arizona F1 ve Amiata F1 olarak sayılabilir.

Karnabahar Faydaları Nelerdir?

  • Kalp hastalıkları riskini azaltır ve cinsel gücü arttırıcı özellik gösterir.
  • Kan şekerinin düzenlenmesinde etkin bir rol oynayan karnabahar ayrıca karaciğerin görevlerini yapmasında yardımcı olur.
  • Yüksek lif oranından dolayı bağırsak hareketlerini düzenler, kabızlık ve hazımsızlık gibi problemlerin tedavisini destekler.
  • Karnabaharın faydaları arasında detoks etkisi de bulunmaktadır. Toksin maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
  • Beyin fonksiyonlarının gelişimini destekleyerek zekâyı geliştirir. Alzheimer’e karşı koruyucu görev üstlenir.
  • Sağlıklı kemik gelişimini destekleyen karnabahar, romatizma ve eklem ağrılarının tedavisine yardımcıdır.