Kabak ve Çeşitleri

En fazla bilinen ve tüketilen sakız kabak olarak görülebilir. Sakız kabak çeşitleri uzun ve silindire benzeyen yapısıyla dikkat çeker. Kendisiyle aynı familyadan olan salatalık gibi onun da çekirdekli bir iç yapısı vardır.

.

Popüler kültürde kendine en fazla yer bulmuş olan kabak çeşidi ise bal kabağıdır. Her yıl sonbahar aylarında geleneksel olarak kutlanan Cadılar Bayramı ile özdeş hale gelen bal kabağı ile nefis yemekler yapmak da mümkün olur. Bal kabak çeşitleri kendine özgü renkleri ve enteresan tatları ile bilinir.

Kara kabak çeşitleri ya da diğer ismiyle siyah kabak türü fazla bilinmese de leziz yemekler için malzeme oluşturur. Etli meyvesi ile dikkat çeken kara kabak ile kızartma, haşlama türü yemekler yapılarak sofraya eklenebilir.

Dolmalık kabak çeşitleri denildiğinde akıllara yoğurt eşliğinde yenilen klasik bir dolma için malzeme oluşturan sakız kabak ve Girit kabağı gelir. Dolma için bir başka iyi tercih olan bu kabak türü pazarlardan kolaylıkla satın alınır. Küçük ve yuvarlak görünümlü kabakların içini doldurması da son derece kolaydır.

Uzun kabak çeşitleri arasında sakız kabak popüler olsa da son yıllarda tanınmaya başlayan iyi bir seçenek daha vardır. Sarı kabak isimli bu tür fark yaratan rengiyle de bilinir. Yaz aylarının kabak çeşidi olma özelliğine sahip sarı kabak ile kızartma ya da dolma yapabilirsiniz. Daha hafif bir tat tercihi istiyorsanız yaptığınız salatalara ekleyerek lezzet katabilirsiniz.

Kabak ve Kabak Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?

  • Kabak, zayıflama sürecine destek veren bir ürün olduğu için diyet yapanlar tarafından tercih edilmelidir. Kalori oranının az olması bu yönünü destekler.
  • Kabak çekirdeği faydaları, vücudun birçok yönden gelişmesi sonucunu doğurur. Kabak içerdiği maddeler sayesinde göz sağlığını korur ve böylelikle daha iyi görmeyi sağlar.
  • C vitamini ve lifler yönünden zengin olduğu için sindirim sistemini korur ve vücudun gücünün artmasına da yardımcı olur.
  • Yüksek derecede antioksidan içerir, cilt sağlığını korumayı da sağlar ve cilt daha iyi görünmeye başlar.
  • Saç sağlığını da olumlu yönde etkiler ve saçların daha canlı ve parlak görünmesine yardımcı olur.
  • Uykusuzluk sorununu önleyerek daha enerjik bir yaşama katkıda bulunur ve birçok hastalığın oluşmasını önler.
  • Kabak, omurganın güçlenmesini sağlayarak kemik sağlığına olumlu yönde etki yapar. Ayrıca eklem sorunlarının oluşmasını da önleyici özellik gösterir.
  • Kabak çekirdeği içeriğindeki magnezyum oranı ile kalp sağlığını korur.
  • Uykudan önce kabak çekirdeği yemek melatonin ve serotonin hormanlarını arttırdığından sizi dinlendirir.
  • Kabak çekirdeği bol miktarda çinko bulundurduğundan prostat hastaları için faydalıdır.
  • İçeriğindeki yoğun omega 3 ile diyabet etkisini azaltır, kötü kolesterolü engeller. Kanın akışkanlık seviyesini arttırır ve damar tıkanıklığı riskini önler.