Fasulye

Fasulye henüz yeşilken dalından toplandığında çalı fasulyesi ya da boncuk Ayşe adını almaktadır. Taneleri daha iri olan fakat tanelerini çıkarmadan yeşil şekilde pişirilen fasulyeye boncuk Ayşe adı verilmektedir. Çalı fasulyesi ise daha çok uzun ve yassı olandır. İçinde fasulye taneleri varla yok arasındadır. Aynı şekilde yemeklerde kullanılan çalı fasulyesi ayrıca konserve için de çok uygundur. Sindirim sistemine faydası saymakla bitmeyen fasulyenin güçlü bir antioksidan olduğu söylenebilir. Vücudu, kanserli tüm hücrelerden koruyan fasulye aynı zamanda zararlı olan tüm maddelerin de uzaklaştırılmasını kolaylaştırmaktır. İçinde bulundurduğu K vitamini, kişinin kansere yakalanma riskini yok etmektedir. Aynı vitaminle beyin ve sinir sistemi gelişimine de katkı sağlayan fasulye, bilişsel işlevlerin kalitesini artırmaktadır. Kan şekerini dengeleyen fasulye ayrıca folat ve folik asit zengini olduğundan dolayı kalp sağlığı ve kan dolaşımı için de oldukça şifalıdır. Kemiklerin güçlenmesi, protein eksiğinin tamamlanması, kolesterolü engellemesi fasulyenin diğer faydaları arasındadır. Fasulye B vitamini içerdiği için alzheimer hastalığını önleme özelliği bulunmaktadır. Bol çinko içermesi göz sağlığına fayda sağlar. Bazı kaynaklara göre niasin maddesi içerdiği için migren hastalığında oluşan basıncı önler ve tedavi edicidir. Kalsiyum içeriği ile kemik hastalıklarını önlemede yardımcı olur. Magnezyum içeriği ile astım hastalığına iyi geldiği bilinmektedir.