Domates Çeşitleri

Domatesin meyvesi ortalama 10-15 cm boya sahiptir. Tüylü yapraklı bir bitki olan domates ortalama 1-2 cm meyve olmak üzere oluşan çiçekler verir. Bitkinin gövde boyu 150 santimetreye kadar çıkabilmektedir. Domates meyvesinin vitamin deposu olduğu bilinmektedir. Özellikle A vitamini bakımından zengin olan domates buna karşın içindeki oksalat maddesi dolayısıyla böbrek sorunu olanlar sınırlı tüketmesi gereken gıdalar arasındadır. Domatese kırmızı rengini veren likopen adındaki maddedir. Likopen en etkili antioksidanlardan biridir.

  • Düşük kalorili bir besin olduğu için zayıflamak isteyenler veya kilo kontrolü yapmak isteyenler tüketebilir.
  • Kan şekerini düzenler.
  • Lif bakımından zengin bir gıda olduğu için kabızlık ve hemoroid gibi bağırsak sorunlarının önüne geçer.
  • Günde yenilen bir orta boy domates, vücudun ihtiyacı olan C vitamininin %20’sini, A vitamininin %10’unu karşılamaktadır.
  • Cildin daha sağlıklı ve parlak olmasını sağlar.
  • Kanser hücreleri ile savaşır.
  • Kalp ve kaslar için önemli olan potasyum açısından zengindir. Vücutta potasyum eksikliğinde kas krampları ve ağrılar artar.
  • Genellikle ileri yaşlarda görülen bir göz sorunu olan katarakt oluşumunu geciktirir. Gözlerin daha sağlıklı olasını sağlar.
  • Osteoartrit gibi romatizmal sorunların önüne geçer.
  • Domateste kırmızı rengini veren likopen maddesi; kolon, meme, yutak, pankreas, mide, prostat, ağız ve rahim gibi birçok kanser tipine karşı koruma sağlar. Yüksek serum seviyesi sayesinde kanser riskini azaltır. Likopen zarar görmüş hücreleri onarır, DNA’ları koruyarak bazı hastalıkların oluşmasını engeller.
  • Günde 2 orta boy domates yemek kan basıncını düzenler, tansiyon sorunlarını önler.
  • Domates depresyonla mücadelede çok önemli bir besindir. Yapılan araştırmalar stresi azalttığını, yorgunluğu giderdiğini ve kötü ruh halinden uzaklaşmayı sağladığını göstermektedir.
  • Domates suyu karaciğeri güçlendirir, aynı zamanda yaşam şartlarına bağlı olarak aşırı çalışmasını sağlayan durumları düzene sokar.
  • Saç sağlığı için iyidir, kırık ve yıpranmış saçların onarılmasını sağlar.
  • Kan üretimini artırdığı için kansızlık soruna iyi gelir.

Domates Çeşitleri;

Beef Domates;  içten dışa kızardığı için lezzeti yoğundur. Beef domatesin hafif yeşil olması önemlidir. Dış kabuğu tamamen kızardığında çabuk şekilde tüketilmesi gerekmektedir. Doğaldır.   Yemeklerin vazgeçilmezidir. Düşük kalorili olduğu için özellikle sabah kahvaltıları için idealdir. Yemeklerinize ve soslarınıza lezzet katar. Mangalların olmazsa olmazıdır. İçerdiği likopen ile güçlü bir antioksidan   etkisi gösterir. Pişirildiğinde vücut tarafından daha kolay kullanılabilir ve bu sebeple domatesin zaman zaman pişirilerek kullanılması da ayrı bir önem taşır.

Domates Kokteyl ; Patlıcangiller familyasından gelen domatesin farklı bir türü olan Kokteyl domates, sivri ve küçük biçimi ile tanınır. Boyutları genelde misket büyüklüğünde olan Kokteyl domates, normal domatesten daha lezzetli bir domates türü olarak bilinir. Kokteyl domates halk arasında ebe domatesi veya cherry domates gibi isimler ile tanınır. Diğer domates türleri gibi sarı çiçeklere sahip olan Kokteyl domatesin çiçekleri üzüm salkımı şeklindedir.

Pembe Domates ; Açık tarla yetiştiriciliğine uygun, sofralık kalitesi yüksek, pembe domates çeşididir. Dal yapısı çok geniş olup meyveleri tamamıyla örter. Meyvesi çok etli ve sulu olup çekirdek oranı fazladır. Raf ömrü azdır.Turfanda olarak yetiştirilebilmesi nedeni ile her mevsimde tüketilebilmektedir. İçinde A, B1, B2, C, K vitaminleri, niacin, protein, yağ, karbonhidrat, potasyum, kalsiyum ve demir bulunur. Taze olarak yenildiği gibi salça, domates suyu, konserve turşu, reçel, ketçap, şeklinde de tüketilmektedir. 5-6 kg domatesten yaklaşık 1 kg salça elde edilebilir.

Salkım Domates ; Süper kalitelidir. Kış ve ilkbahar üretimleri için özellikle tavsiye edilmektedir. Bitki gelişimi güçlü, bitki yapısı yarı kapalıdır. Salkım şekli tam bir balık sırtı şeklindedir. Meyve ağırlığı 100-120 gr’dır. Hem sıcak mevsimlerde hem de soğukta yetiştirilebilir. Meyve tutumu mükemmel, meyve rengi homojen ve koyu kırmızı, sert, bol verimli bir çeşittir.