Biber Çeşitleri

Çarliston biber, diğerlerine göre daha iri, uzun, kalın ve etli yapıda olur. Renk olarak sarı ve yeşil olanları, aynı zamanda acı ve tatlı olanları bulunmaktadır. Yemeklerde sebze olarak ya da baharat olarak tüketimi yaygındır. İçeriğindeki C vitamini oldukça zengin olduğundan, uzmanlar tarafından tüketilmesi tavsiye edilir. Biberin her türlüsü mutfaklarda mutlaka yer bulur. Acısından tatlısına kadar hepsinin lezzeti farklıdır. İster taze olarak, ister yemeklerde, baharat ve salça yapımında kullanılabilir. Tek yıllık bir bitki olup, yetiştirilmesi de kolaydır. Tarlada, bahçede kolaylıkla çarliston biber yetiştirebilirsiniz. Ürünü topladıkça yenileri gelir. Günün belli saatlerinde güneş almayı sever. Etli yapıda olduğundan, özellikle kızartmada tercih edilen biberdir.


Çarliston biberin yararlı etkileri
Biberin iştah açıcı etkisi çarliston türü biberde de bulunmaktadır. Hazmı kolaylaştırıcı etkisinin yanında, mideyi güçlendiren yararı da bulunmaktadır. Romatizmal sorunlara iyi gelir. Kanamaları keser, cinsel isteği arttırır. Kırmızı çarliston biber ferahlatıcı etkisiyle nefes açar. Bu nedenle özellikle bronşit, grip gibi hastalıklarda yararlıdır. Kalp ve damar hastalıklarına, daha çok damar sertliğinin giderilmesinde faydası vardır. Acı çarliston biberin iştah açıcı etkisi vardır. Akciğerlerin temizlenmesini, balgamın atılmasını sağlar. Diş ağrısını, boğaz ağrısını keser. Sindirim sisteminin rahatsızlıklarında, eklem iltihaplanmasında tüketilmelidir. Özellikle soğuk algınlığı için tüketilmesi tavsiye edilir.

Biber Dolma;

Biber, biber bir metreye kadar boyu uzayan tohumu sarı renkte olan ve patlıcangillerden bir sebze çeşididir. Kahraman Maraş Gaziantep gibi illerimizde tarlalarda bol miktarda üretimi yapılır. Güneydoğu illerimizde çoğunlukla biberler üretilir ve toz kırmızı biber haline getirilir. Biber güneşi sıcağı ve nemi seven bir sebzedir. Besin maddeleri bakımından zengin kumlu topraklarda çok iyi yetişir. Yetişme esnasında bol miktarda çiftlik gübresine ihtiyaç duyar. Biber tohumları açmak ve mart ayları arasında sıcak yastıklara ekilir bastırılır ve sulanır yaklaşık sekiz on gün sonra çimlenmeye başlar. Beş altı yaprak oluşmaya başlayınca ve don tehlikesi kalkınca dikim için hazırlanmış olan yerlere dikilir. Fideler dikilirken yaklaşık kırk santim ara ile dikilir. Yaz aylarında sık sık sulanır. Biberler olgunlaştıkça toplanır. Biber sebzesi mutfakların vazgeçilmezidir ve anayurdu Güney Amerika dır.
Biber türleri, biber bitkisi türlere göre değişebilir. Uzun oval biçimli olanları, kenarı düz olanları sarısı kırmızısı yeşili bulunur. Ülkemizde dolmalık biber sivri biber çarliston biber domates biber ve süs biber türleri bulunur. Biber salatalarda yemeklerde turşularda mezelerde baharat olarak sıkça kullanılır.
B

Kapya Biber

Kapya biber, bu biber kırmızı renge sahip acı olmayan bol etli bir biberdir kırmızı biber diye de adlandırılır. Bu biber tam bir ecza deposudur. İçerisinde C K ve P vitamini bulunduran bu biber insan sağlığı üzerinde çok etkili ve faydalıdır. Hastalıkları önleyici ve iyileştirici etkiye sahiptir. Mevsimine göre fiyatları bir ile altı lira arasında değişir. Hasta olup ilaca para vermektense sağlıklı bir şekilde bu biberi tüketmek hem sağlığınızı hem cebinizi korur.
Kapya biberin faydaları,

  • Cinsel isteği arttırıcı özelliği vardır
  • Sindirim sistemini düzenler ve hasmın kolaylaşmasını sağlar, mide tembelliğini giderir
  • Stresi azaltarak sinirleri yatıştırıcı etki sağlar.
  • Vücutta bulunan mikropları öldürme de çok etkilidir.
  • Kolesterolü düşürücü etkiye sahiptir.
  • Romatizma ağrılarının hafifletmesine yardımcı olur.
  • İştah açıcı özelliği vardır.
  • Damar tıkanıklığı oluşumunu engeller, mide de gaz birikimini önler.
  • İshalin engellenmesine yardımcı olur.
  • Bronşite ve buna benzer solunum hastalıklarına iyi gelir. Solunum yollarını açar.
  • Prostat kanserinin önlenmesinde önemli etkiye sahiptir.
  • Kan dolaşımını düzenler
  • Eklemlerde oluşan iltihaplanmayı önler.
  • Mide meme mesane akciğer karaciğer kanserlerine karşı etkilidir.
  • Terlemeyi arttırır.
  • Endorfin hormonu salgılar ve mutluluk hissi verir.

Biber Kıl; (Acı ve Tatlı)

Acı ve tatlı çeşitleri olan, farklı renklerde sebze ve baharat olarak kullanılan bitkilerin genel adıdır. Biber, özellikle C vitamini açısından oldukça zengindir.

  • İştahı açar,
  • Mideyi kuvvetlendirir
  • Hazmı kolaylaştırır.
  • Romatizmaya iyi gelir.
  • Kanamaları önler.
  • Cinsel arzuyu arttırır.
  • Kırmızı biber, insanı ferahlatır ve nefes yollarını açar.
  • Bronşit ve grip gibi hastalıklarda faydalıdır.
  • Damar tıkanıklığı ve kalp hastalıklarına karşı koruyucudur.
  • Acı biber, İştah açar.
  • Akciğerleri temizler ve balgam söktürür.
  • Eklem iltihaplanması, diş ve boğaz ağrıları, romatizma, sindirim sistemi bozuklukları, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklarda faydalıdır.

Köy Biberi; İçerdiği Antioksidanlar sayesinde birçok kanser türüne karşı koruyucudur.Çiğ şekilde tüketilmesi kilo vermeye yardımcıdır. Vücudumuzun temizlenmesine yardımcı olur.

Sivri biber, dolmalık biberden farklı olarak daha uzun ve daha etli olan bir türdür. Acı ve tatlı olmak üzere aynı bölgede yetişebilir. Ziraat bilimi açısından tatlısının veya acısının nasıl ve nerede yetişebileceği tam olarak çözülememiştir.Sivri biberin bilinen en eski tarihi 1700 yıl öncesine kadar gidebilir. Yemeklere tat vermenin dışında bazı hastalıkların tedavisinde de kullanılabilir. İçerisinde bol miktarda A vitamini, C vitamini, tiamin riboflavin, pridoksin, sodyum, potasyum, demir, kalsiyum, magnezyum olmak üzere birçok maddeyi barındırabilir.

Sivri Biberin Faydaları;

  • Ağrı giderici etkisi olur
  • Hafızayı arttırır
  • Kansere karşı mücadele edebilir
  • Baş ağrısına karşı etkili olur
  • Bağışıklık sisteminin güçlenmesine faydalı olur
  • Öksürüğü giderir
  • Sindirim sistemine yardımcı olur
  • Solunum sistemine yardımcı olur