Armut Çeşitleri

Ankara Armudu

Ağaçları kuvvetli ve yayvan gelişir. Ankara Armudu orta iri, yuvarlakça, boyunsuz, alt kısmı geniştir. Kabuk rengi açık yeşil, kalın, yeme olumunda sarımsı yeşil ve incedir. Meyve eti krem, çok sulu, tereyağı tipinde, tatlı, güzel aromalı, kalitesi çok iyidir. Hasat zamanı tam çiçeklenmeden itibaren 150-160 gündür. Ekimin birinci ikinci haftasıdır. Ankara armudunun diğer armutlar gibi insanlara faydaları aynıdır. Ama kış mevsiminde olması sadece yaza denk gelen armutlar ile karşıt zamanda yetişmesi bu meyveyi sürekli tüketmemizi sağlar. Aynı zamanda yine içeriğinde K vitamini kanın pıhtılaşmasını sağlayarak, vücuttaki proteinleri hareketlendirir.

Deveci Armudu



Deveci armudunun meyve şekli hafif basık olup aroması mükemmel , yola dayanımı ve raf ömrü uzun olan bir çeşittir.Hasat zamanı rakıma göre değişmekte olup en erken 300-400 rakım şartlarından ekim ayının ilk haftası gibidir.Rakım düştükçe hasat öne gelip rakım artıkça hasat zamanı ilerleyen haftalara gidecektir.Deveci armut fidanının ılıman iklime sahip sahil bölgelerine dikilmesi tavsiye edilmez. Deveci Armudunu tam bodur ve yarı bodur fidanlar kullanarak saksı içerisinden ev içerisinden veya balkonda yetiştirebilir dalından meyve koparma zevkini yaşayabilirsiniz fakat kullanmanız gereken saksıda asgari 10 litrelik bir saksıda olmalı ve kışın armut fidanınızı mutlaka  balkona koymalısınız aksi durumdan fidanınızdan meyve kopartmanız çok zor olacaktır.

Santa Maria Armudu

Santa Maria armudunun meyve şekli hafif basık olup aroması mükemmel , yola dayanımı ve raf ömrü uzun olan bir çeşittir. Santa maria armudunun verimi mükemmeldir öyle ki bazı bölgelerde fazla meyve verdiğinden dalkıran armudu lakabı da takılmıştır. Hasat zamanı rakıma göre değişmekte olup en erken 300-400 rakım şartlarından Temmuz  ayının ilk iki haftası gibidir.Rakım düştükçe hasat öne gelip rakım artıkça hasat zamanı ilerleyen haftalara gidecektir. Santa maria armut fidanının ılıman iklime sahip sahil bölgelerine dikilmesi tavsiye edilmez.Rakımın asgari 200 olması tavsiye edilir. Ağaçları orta kuvvette ve dik gelişen bir ağaç yapısına sahiptir. Erken yaşlarda bol meyve verir. İri koni şeklindedir. açık sarı ve pembe renkli olur. Meyve eti beyaz lezzetli sulu ve tatlıdır. Yazlık bir çeşittir. Temmuz Ayının Son haftası ile Ağustos ayının ilk haftası hasat verir. Uzun süre depolama özelliğinden dolayı ülkemizde en çok yetiştirilen armut çeşididir. Kasım Aralık aylarına kadar soğuk hava depolarında muhafaza edilebilmektedir.